středa 26. září 2012

Týden kávy letos nejen v kavárnách

Pondělí 1. října je mezinárodní den kávy (a hudby, vegetariánů a seniorů, ať už to znamená cokoliv) a přesně tehdy v Brně začne druhý ročník Týdne kávy. První ročník se (až na tu mnohými kritizovanou soutěž, která letos pravděpodobně vůbec nebude) povedl a podle bohaté nabídky to vypadá dobře i letos. Kromě programu přímo v kavárnách, který si každá kavárna pořádá sama, nás letos čeká i program ve Vaňkovce.

Týden kávy Brno 2012
Já odlétám za divokými stvořeními do jižních krajin (a chystám se o tom po návratu napsat sem na blog, protože i tam se pije káva a jezdí se na kole), takže kromě pondělí celý týden kávy prošvihnu. Ale kdybych tady byl, tak bych se šel podívat:
  • Do Vaňkovky, protože je tam zajímavý program každý den. Pokud jste ještě neviděli žádnou soutěž v přípravě kávy, zajděte se podívat na kvalifikaci Mistra kávy (italská škola, zdravíme, připravte si robustu). Gill's Coffee bude přímo na místě pražit, takže můžete zkontrolovat, jestli to nemají příliš tmavé. Poslechnout si můžete přednášky o kávovníku a o zdravé kávě a vyzkoušet si můžete cup tasting a letté art. Nejzajímavější jsou ale workshopy, například o čištění kávovaru a o alternativních metodách přípravy kávy. V programu zatím bohužel není uvedeno, kdo bude přednášet, ale pořadatelé to snad co nejdříve doplní.
  • Do La Váza Cafeterie, protože tam každý den můžete ochutnat espresso z jiné země.
  • Do J&T Banka Café, protože tam bude mít show barista Ondřej Hurtík. 
  • Do Encounteru, protože tam postupně můžete ochutnat různé kávy z Doubleshotu, vyzkoušet cupping pro začátečníky a s Jardou Tučkem se naučit domací přípravu kávy. A v sobotu můžete být baristou na zkoušku.
  • Do Mezzanine Café, kde bude další workshop domácí přípravy kávy. Můžete tam také ochutnat kávu z českých a portugalských pražíren.
  • Do Café Mitte, protože tam jako vždy budou k ochutnání kávy z mnoha pražíren a v pondělí budou kávu vařit ve vacuum potu.
  • Do kavárny Anděl, kde budou kávu připravovat v džezvě a na vietnamském filtru phin.
Samozřejmě i mnoho dalších kaváren má připravený program, ale tyhle mě zaujaly nejvíc. Takže buďte pilní, choďte na přednášky a workshopy a pijte výbornou kávu. Příležitostí bude příští týden víc než dost.

PS: Několik kaváren má v programu ochutnávky kávy s různým alkoholem, takže držím palce, aby prohibice skončila včas.

Žádné komentáře:

Okomentovat